Bol AlgemeenBol Algemeen

Tien tips om van een StudentZonderCent in een rijke student te veranderen

10 tips om van een arme in een rijke student te veranderen, bedacht door Myléne Nijssen (22). Myléne schreef ook het boek: Studerend rijk in 10 stappen.

Haar 10 tips om uit de rode cijfers te blijven:

1
Als je op kamers gaat, bekijk dan ook appartementen. In een appartement woon je schoner en ruimer, en het hoeft niet per se duurder te zijn. Je komt vaak namelijk in aanmerking voor huurtoeslag, en als je het appartement huurt met een vriend(in) of studiegenootje dan kun je alle kosten mooi delen.

2
Als je twijfelt welke studie je wil volgen, ga dan een jaar werken. Zo voorkom je dat je een studie begint (en daar kosten voor maakt) en die in het eerste jaar alweer afbreekt. Bovendien doe je nuttige ervaring op én kun je flink sparen zodat je er de rest van je studie warmer bij zit.

3
Als je een bijbaantje hebt, vergeet dan niet belastinggeld terug te vragen. Dit kan met het beroemde T-formulier, en de Belastingdienst heeft een software programma waarmee je gemakkelijk belastingaangifte doet. Moeite met alle papieren? Je werkgever helpt je er vast graag mee.

4
Maak geld in 1 x over en niet in termijnen. Als je bedragen zoals je collegegeld en je ziektekostenverzekering in termijnen overmaakt, komen er vaak administratiekosten etc bij. Maak je deze bedragen in 1 x over, dan kan dit 4 procent schelen. Op je collegegeld is dat al zo'n 65 euro!

5
Winkel slim. Check het bedrag op het beeldscherm in de supermarkt. Is dit bijvoorbeeld 21,67 euro, dan wordt dit naar beneden afgerond en loont het om contant te betalen. Dit scheelt 'maar' 2 cent, maar als je dit een jaar lang doet bij al je aankopen, dan loopt dat bedrag flink op.
Ga alleen winkelen met een boodschappenlijstje en zeker niet als je trek hebt.
De goedkoopste producten staan onder in de schappen, en doe alleen mee aan 2 halen 1 betalen acties als de producten lang houdbaar zijn. Zo kun je ook met dagelijke boodschappen flink bezuinigen.

6
Niet alles hoeft nieuw te zijn. Je kunt nagenoeg alles tweedehands krijgen, van kleding tot meubels en van studieboeken tot fietsen. Scheelt vaak een hoop geld, en als je een feestje geeft en het wordt een troep, dan is het minder erg dan met nieuwe (= dure) spullen! Om over fietsdieven nog maar niet te spreken...

7
Schrijf je al in bij woningbouwcorporaties zodra je 18 bent. Menigeen merkt het te laat: de wachttijden kunnen vooral in de grote steden belachelijk lang zijn! Zolang jij op kamers woont, sta je ingeschreven als starter, en als je na 4 jaar studeren (of meer natuurlijk) een eigen woning zoekt, laat jij geen zelfstandige woning achter. Doe er je voordeel mee!

8
Twee vliegen in 1 klap, volg een tweede studie in het buitenland als je na je eerste studie geen idee hebt wat je wilt met je leven. Studiefinanciering kun je op je buik schrijven, maar er zijn allerlei beurzen voor studenten in het buitenland. Profiteren dus!

9
Neem nooit of te nimmer een creditcard. Geld uitgeven dat je niet bezit is ronduit dom. Bovendien kun je alles via internet bestellen als je met iDeal betaalt.

10
Vind een rijke, niet-studerende vriend :) En als dat niet realistisch is, geef een slechte gewoonte (roken, snoepen) op en koop van het 'overgebleven geld' een staatslot of zet het op je spaarrekening.





SZC Twitter

Volg StudentZndrCent op Twitter Volg @StudentZndrCent ook op twitter!!

Heb je zelf een website? Plaats dan de Stufi Countdown Gadget op je eigen site!